Topic

ACV (1) Addin (265) agenda kristian (3) Agong (1) Akhirat (2) Akidah (5) Al-Quran (23) Al-Quran Digital Readpen (3) Amanah (8) Anak yatim (2) apple cider (1) april fool (1) Aurat (1) Bajet (1) Bajet 2014 (1) Berita (67) Bonus (1) Cerpen (2) Cinta (25) Coklatminda (1) cuka epal (1) Derma (6) derma palestine (1) Doa (8) Doa Akhir tahun (1) Doa awal tahun (1) Ebook jana RM (13) Elaun (1) Famili (49) free (4) free cash (2) free cek (1) Gaji (12) Gaji Agong (1) gaji baru DG41 (8) gaji baru guru (6) Gaji baru guru 2013 (1) gaji kakitangan awam 2015 gaji 2015 (1) Gaji MP (1) Gaji PM (1) Gaji Sultan (1) Gambar menarik (191) games (1) Gula Stevia (2) Gula stevia air zam-zam (2) guru (2) guru berkesan (1) guru oh guru (1) Hadith (27) Halal (14) Halloween (1) hari guru (1) Hari ibu (1) Hijrah (11) Hudud (2) Hukum (10) ilearn (1) ilearn ace (1) ilearn sasbadi (1) ilearnace (1) ilmu (6) Imam Mahdi (1) internet (1) IRM (1) Islam (1) isreal (1) Isu (302) jadual gaji 2015 (1) Jaga aurat (1) jam azan (1) Jenaka (65) Jom belajar (35) Jom melabur (10) Kesihatan (147) Kiamat (2) komputer (3) Kristianisasi (1) laksa sarawak (1) laksa sarawak hj Manan (1) Make money (55) MAS (1) MAS MH17 (1) MAS MH370 (1) Meaning of life (1) MH17 (1) MH370 (1) mindtech education (1) My Qalam (4) myqalam 4 kids (1) onexox (1) online survey (1) pa (1) PAK21 (1) palestine (1) Pasport Khulafak (3) PasportRasul (4) paste laksa (1) paste laksa sarawak (1) pembelajaran online (1) percuma (5) perlindungan takaful (6) Pilihanraya (2) Plan Medical card (1) Plan Ummah (1) PM (2) Politik (4) promosi (1) PRU 12 (1) PruBSN (6) prubsn takaful (1) Rasul (2) Rasulullah saw (3) Renungan (153) Rezeki (14) RM percuma (2) rumah rasul (1) Saham akhirat (1) sajak guru (1) sajak guru oh guru (1) sasbadi (1) sasbadi online (1) SAVE PALASTINE (5) Sedekah (2) Seminar buat RM (2) Sesat (1) siapalah kita (1) sifir gaji SPBA (7) Sifir gaji SPBA terkini (6) sifir gaji SSM (3) simkad (1) simkad onexox (1) simkad RM10 (1) simkad termurah (1) SPBA (6) SPBA 2012 (3) spba batal (3) SSM 2012 (2) SSM baru (2) Stevia (1) Sultan (1) sunnah (3) survey (1) survey online (2) Syiah (1) Taat ibu bapa (1) takaful (6) takwim (3) takwim 2014 (1) takwim 2015 (1) takwim 2016 (1) Takwim persekolahan 2015 (1) takwim persekolahan 2016 (1) telur tiruan (1) umat (1) Ustaz Haslin (2) valentine (2) web hosting (4) xox (1) zionis (1)

Total Pageviews

Apr 19, 2009

Televisyen punca asma

ADAKAH anak anda termasuk dalam kumpulan kanak-kanak yang menguasai televisyen? Ini antara rungutan biasa kebanyakan ibu bapa setiap kali bercerita mengenai tabiat menonton televisyen di kalangan kanak-kanak, terutama dalam lingkungan umur antara tiga hingga 12 tahun.


Walaupun televisyen boleh menjadi teman dan sumber maklumat, fungsinya di kebanyakan rumah lebih menjurus kepada hiburan. Tahukah anda, kajian mendapati terlalu lama menonton televisyen boleh meningkatkan risiko kanak-kanak mendapat asma?

Kajian yang disiarkan dalam Jurnal Toraks di United Kingdom melaporkan kaitan antara asma dengan gaya hidup tidak aktif (termasuk terlalu lama menonton televisyen), obesiti dan kekurangan bersenam yang menyebabkan satu kematian bagi setiap 250 pesakit setiap tahun.

Asma adalah penyakit paru-paru kronik paling lazim di dunia. Berdasarkan Laporan Beban Asma, dianggarkan 300 juta penduduk dunia, terutama kanak-kanak, menghidap asma dan ia membabitkan semua kaum, umur, keturunan dan tahap sosio ekonomi.

Asma pada kanak-kanak biasanya ‘hilang’ selepas mereka berumur tiga tahun. Bagi kanak-kanak yang masih ada masalah asma selepas umur ini, penyakit itu biasanya mengganggu kehidupan mereka selama satu hingga dua tahun dan jika tidak dikawal ia boleh berlarutan hingga dewasa.

Di Amerika Syarikat saja, dianggarkan 6.8 juta kanak-kanak di bawah umur 18 tahun (dengan 1.2 juta berumur kurang dari lima tahun) menghidap asma dan daripada jumlah itu 4.1 juta melaporkan mengalami serangan asma.

Asma menjadi penyakit ketiga utama yang menyebabkan kemasukan ke hospital di kalangan kanak-kanak bawah umur 15 tahun dan punca paling lazim ketidakhadiran ke sekolah.

Penyelidik Universiti Glasgow membabitkan pemantauan ke atas 3,000 kanak-kanak dari lahir sehingga berumur 12 tahun.

Setiap tahun ibu bapa ditanya mengenai gejala pernafasan berdehit pada anak dan sama ada doktor mengesahkan kanak-kanak berkenaan menghidap asma.

Penyelidik juga menganalisis jumlah masa kanak-kanak menonton televisyen. Bagaimanapun, kajian ini tidak membabitkan permainan video atau komputer kerana ia belum popular ketika kajian dimulakan pada pertengahan 1990-an.

Hasil kajian mendapati enam peratus kanak-kanak yang tidak menunjukkan gejala asma ketika berumur 12 tahun menghidap penyakit itu apabila semakin dewasa.

Kanak-kanak yang menonton televisyen melebihi dua jam setiap hari didiagnos dua kali ganda menghidap asma berbanding kumpulan kanak-kanak yang kurang menonton televisyen.

Gaya hidup tidak aktif memberi kesan besar kepada pola pernafasan kerana ia membuatkan perubahan perkembangan pada paru-paru dan masalah pernafasan di kalangan kanak-kanak.

Kajian ini membuktikan gaya hidup ketika kecil memberi pengaruh besar dan ada kaitan dengan risiko mengalami asma pada penghujung zaman kanak-kanak.

Maknanya, kanak-kanak perlu digalak menghabiskan lebih banyak masa bermain di luar rumah, terutama bersama rakan sebaya, bagi merangsang perkembangan paru-paru dan memperbaiki sistem pernafasan.

Malah, ramai pesakit asma terbabit dalam sukan sehingga berjaya menyertai Sukan Olimpik. Malangnya, masih ramai ibu bapa terlalu bimbang untuk membenarkan anak bergiat cergas dalam sukan sehingga ada yang meminta doktor menulis surat supaya anak mereka diberi pelepasan daripada sesi senaman di sekolah.

Kebimbangan tidak berasas ini hanya menggalakkan anak menghabiskan masa di depan televisyen atau komputer. Salah tanggapan yang diwarisi turun temurun itu juga secara tidak langsung menjadikan si pesakit percaya mereka perlu berpantang daripada melakukan aktiviti cergas.

Memang benar aktiviti cergas boleh menyebabkan serangan asma tetapi jika penyakit terkawal, seseorang kanak-kanak boleh melakukan semua kegiatan seperti rakan sebaya yang sihat tanpa masalah.

Walaupun asma tidak dapat disembuhkan, pesakit masih boleh menjalani kehidupan normal dan lebih baik daripada individu sihat.

Yang penting ialah penyakit ini mesti diurus dan dikawal dengan baik kerana serangan asma menyebabkan 180,000 kematian di seluruh dunia setiap tahun.

Perkara ini tidak harus berlaku kerana kematian boleh dielak dengan mengikuti saranan Inisiatif Global Untuk Asma (GINA).

Ini sebabnya ibu bapa dan seisi keluarga perlu sama-sama terbabit dalam pengurusan asma, walaupun hanya seorang anak menghidap penyakit itu.

Antara perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah mengelak pesakit terdedah kepada faktor atau perkara yang boleh merangsang serangan asma dengan memastikan rumah sentiasa bersih dan bebas daripada pencemaran udara (termasuk asap rokok).

Seisi keluarga perlu mengetahui tanda asma seperti:

 • Batuk pada waktu malam

 • Sukar bernafas

 • Nafas berbunyi berdehit (lebih teruk pada waktu malam atau ketika bersenam)

 • Kerap mengalami masalah sinus rinitis (kerap bersin; hidung dan mata menjadi berair, merah dan terasa gatal)

  Gejala di atas berbeza dari semasa ke semasa, tetapi ia biasanya lebih teruk pada malam dan awal pagi. Malah, tahap serangannya berbeza antara pesakit — ada yang teruk hingga tidak dapat menjalankan aktiviti harian, tetapi ada juga yang hanya mengalami masalah kecil.

  Selain sentiasa bersedia dengan ubat dan mengamalkan pemakanan yang baik, asma boleh dikawal dengan bergiat aktif mengikut kemampuan setiap pesakit. Bahkan, kajian membuktikan gaya hidup tidak aktif boleh menyebabkan seseorang mendapat asma.

  Jadi sebagai ibu bapa, luangkan sedikit masa untuk menemani anak bermain di taman atau lebih baik jika anda boleh mengajak mereka bersenam bersama-sama!
 • No comments:

  Post a Comment