Topic

ACV (1) Addin (265) agenda kristian (3) Agong (1) Akhirat (2) Akidah (5) Al-Quran (23) Al-Quran Digital Readpen (3) Amanah (8) Anak yatim (2) apple cider (1) april fool (1) Aurat (1) Bajet (1) Bajet 2014 (1) Berita (67) Bonus (1) Cerpen (2) Cinta (25) Coklatminda (1) cuka epal (1) Derma (6) derma palestine (1) Doa (8) Doa Akhir tahun (1) Doa awal tahun (1) Ebook jana RM (13) Elaun (1) Famili (49) free (4) free cash (2) free cek (1) Gaji (12) Gaji Agong (1) gaji baru DG41 (8) gaji baru guru (6) Gaji baru guru 2013 (1) gaji kakitangan awam 2015 gaji 2015 (1) Gaji MP (1) Gaji PM (1) Gaji Sultan (1) Gambar menarik (191) games (1) Gula Stevia (2) Gula stevia air zam-zam (2) guru (2) guru berkesan (1) guru oh guru (1) Hadith (27) Halal (14) Halloween (1) hari guru (1) Hari ibu (1) Hijrah (11) Hudud (2) Hukum (10) ilmu (6) Imam Mahdi (1) internet (1) IRM (1) Islam (1) isreal (1) Isu (302) jadual gaji 2015 (1) Jaga aurat (1) jam azan (1) Jenaka (65) Jom belajar (35) Jom melabur (10) Kesihatan (147) Kiamat (2) komputer (3) Kristianisasi (1) laksa sarawak (1) laksa sarawak hj Manan (1) Make money (55) MAS (1) MAS MH17 (1) MAS MH370 (1) Meaning of life (1) MH17 (1) MH370 (1) My Qalam (4) myqalam 4 kids (1) onexox (1) online survey (1) pa (1) palestine (1) Pasport Khulafak (3) PasportRasul (4) paste laksa (1) paste laksa sarawak (1) percuma (5) perlindungan takaful (6) Pilihanraya (2) Plan Medical card (1) Plan Ummah (1) PM (2) Politik (4) promosi (1) PRU 12 (1) PruBSN (6) prubsn takaful (1) Rasul (2) Rasulullah saw (3) Renungan (153) Rezeki (14) RM percuma (2) rumah rasul (1) Saham akhirat (1) sajak guru (1) sajak guru oh guru (1) SAVE PALASTINE (5) Sedekah (2) Seminar buat RM (2) Sesat (1) siapalah kita (1) sifir gaji SPBA (7) Sifir gaji SPBA terkini (6) sifir gaji SSM (3) simkad (1) simkad onexox (1) simkad RM10 (1) simkad termurah (1) SPBA (6) SPBA 2012 (3) spba batal (3) SSM 2012 (2) SSM baru (2) Stevia (1) Sultan (1) sunnah (3) survey (1) survey online (2) Syiah (1) Taat ibu bapa (1) takaful (6) takwim (3) takwim 2014 (1) takwim 2015 (1) takwim 2016 (1) Takwim persekolahan 2015 (1) takwim persekolahan 2016 (1) telur tiruan (1) umat (1) Ustaz Haslin (2) valentine (2) web hosting (4) xox (1) zionis (1)

Total Pageviews

Oct 13, 2009

Santapan Jiwa : Kepada Kita Yang Seringkali TERLUPA & TERLEKA

Azab Anak Derhaka

"Sebaik sampai ke pintu wad, jeritan Jalal menerpa ke telinga saya.
Jeritannya sungguh kuat kerana azab dan sakit yang ditanggungnya
tidak mampu ditanggung lagi. Saya percepatkan langkah menuju ke
katilnya. Di sisi katil saya lihat ahli keluarga Jalal sedang
menangis tersedu-sedu. Jelas mereka panik dan tidak tahu apa yang
perlu dilakukan, kecuali melihat Jalal menggelepar kesakitan dan
berdoa semoga Jalal cepat sembuh. Di katil pula, Jalal meraung dan
meronta sambil tangan dan kakinya terikat kemas dikatil.

"Terima kasih ustaz sebab sudi datang bantu kami. Saya dah tak tahu
apa nak buat. Dah seminggu lebih adik saya macam ni," kata salah
seorang abang kepada Jalal sebaik melihat saya sampai.


Sebelum itu mereka menghubungi saya melalui telefon meminta saya
segera datang untuk membantu menyembuhkan penyakit adik bongsu
mereka itu.

"Apa sakitnya ni?" tanya saya. "Entahlah ustaz, doktor pun tak tau."

Sedang kami berbual, tiba-tiba sekali lagi Jalal menjerit kesakitan.
Kali ini jeritannya cukup jelas di pendengaran saya. Jeritannya
menakutkan dan menyedihkan.

"Emak, ampunkan saya mak. Panaaaassss. Saya sakit mak,
sakiiiiittttttt! Tolonglah emak, ampunkan dosa saya." Berserta
raungan yang dilepaskan sekuat hati, tubuh Jalal menggelepar seperti
dipanggang di dalam api yang marak. Mukanya berkerut sementara
matanya terbelalak akibat azab yang amat pedih. Semua yang ada di
wad berkenaan memandang ke arah kami. Jeritan itu menyebabkan saya
tertanya-tanya. Apakah yang menyebabkan Jalal jadi sedemikian rupa?
Apa pula kaitan antara penyakitnya itu dengan ibunya?

"Panggil ibunya segera," kata saya.

Namun kata-kata saya itu tidak dijawab. Ahli keluarga Jalal cuma
terdiam, menundukkan muka atau berpandangan sesama sendiri.

"Kenapa ni?" tanya saya.

Dengan perlahan abang Jalal bersuara, "Ustaz, ibu kami baru sahaja
meninggal dunia dua minggu lepas."

"Kalau macam ini susahlah sikit. Saya rasa mungkin Jalal ada
melakukan kesalahan besar kepada ibunya, sebab itulah dia menanggung
azab yang begini rupa. Dalam keadaan macam ini, cuma ibunya saja
yang dapat membantu," kata saya berterus terang.

Mereka cuma mendiam diri sementara jeritan Jalal semakin kuat. Saya
semakin ingin mengetahui puncanya kerana dengan latar belakang itu
insya-Allah saya boleh cuba carikan jalan lain untuk meredakan
kesakitan Jalal.

"Ceritakanlah kepada saya apa yang sebenarnya telah berlaku."

"Ustaz, sebenarnya adik saya ini sudah derhaka kepada arwah ibu
kami," jawab salah seorang daripada mereka.

Dengan tenang, tapi air mata bergenang abang Jalal menceritakan
kepada saya kisah yang sebenarnya, kisah yang cukup menyayat hati
saya. Menurutnya, Jalal adalah anak bongsu daripada mereka enam
beradik, empat perempuan dua lelaki dan di kalangan mereka, Jalallah
yang mempunyai kelulusan yang lebih tinggi. Bagaimanapun, sejak
kecil hinggalah dia bekerja dan seterusnya berkahwin, Jalal sentiasa
sahaja melawan dan menyanggah kata-kata ibunya. Nasihat dan teguran
ibunya pula dipandang rendah serta tidak diendahkan. Syurga anak di
bawah telapak kaki ibunya. Walaupun berpendidikan tinggi, Jalal
sentiasa sahaja kekurangan wang, seolah-olah tidak dirahmati
rezekinya. Berterusanlah keadaan itu hingga dia berumahtangga.
Keadaan menjadi semakin buruk apabila Jalal meletakkan jawatannya di
sebuah syarikat swasta. Hasratnya adalah untuk mencari rezeki yang
lebih banyak di syarikat lain, namun nasibnya bukan sahaja tidak
berubah, malah menjadi semakin parah. Walau di syarikat manapun yang
Jalal bekerja, dia akan menghadapi masalah yang seterusnya membawa
kepada dia meletakkan jawatan. Dalam kegawatan itulah Jalal mula
meminjam wang daripada sahabat-sahabatnya. Selepas sekian lama
hutangnya semakin banyak, namun dia masih tidak mampu melunaskannya.
Rumahtangga Jalal mula kucar-kacir dan akhirnya mereka bercerai.
Bagi menyelesaikan masalah tersebut, Jalal mendesak ibunya = supaya
mencagarkan tanah mereka di kampung kepada bank. Tanah seluas 12
ekar itu ditinggalkan oleh bapa mereka yang meninggal dunia tiga
tahun sebelum itu.

"Emak, saya nak tanah tu. Bank dah setuju nak kasi RM500,000. Saya
nak duit tu buat berniaga," katanya kasar.

"Jalal, engkau ni dah melampau. Itu tanah adik-beradik kamu," jawab
si ibu.

"Ahhh, saya tak kira."

"Jalal, emak tidak benarkan. Emak tau, duit tu nanti bukannya engkau
nak buat berniaga, tapi nak bayar hutang," jawab ibunya.

Bukan sahaja ibunya, malah semua adik-beradik Jalal tidak
membenarkannya mencagarkan tanah tersebut kepada bank. Jalal pulang
dengan hati kecewa. Namun dia masih bertekad untuk mendapatkan tanah
berkenaan walau dengan apa cara sekalipun. Suatu hari, Jalal datang
ke rumah ibunya. Beberapa orang adik-beradiknya ada di situ. Sekali
lagi pertengkaran berlaku dan berakhir dengan tragedi yang amat
menyedihkan. Ketika kemarahannya sampai kemuncak, Jalal menolak
ibunya sekuat-kuat hati menyebabkan kepala ibunya terhantuk di
pintu. Darah dari luka terpalit di pintu sedang ibunya terjelopok di
lantai, rebah tidak sedarkan diri. Si ibu segera dibawa ke hospital
sementara Jalal puas hati kerana dapat melepaskan kemarahannya.
Akibat pendarahan otak yang serius, ibunya meninggal dunia tanpa
sempat melafazkan keampunan kepada Jalal. Bermulalah azab dalam
hidup Jalal. Kira-kira seminggu selepas kematian ibunya, Jalal
dikejarkan ke hospital kerana jatuh sakit secara tiba-tiba. Apa yang
membingungkan ialah doktor gagal mengesan penyakit yang dihadapinya.
Jalal sebaliknya meraung, menjerit, meronta dan menggelepar
kesakitan. Dalam raungannya itulah dia meminta ampun kepada arwah
ibunya kerana tidak sanggup menanggung azab yang pedih.
Berterusanlah keadaannya selama beberapa hari hingga saya dipanggil.
Dalam waktu itu, doktor dan jururawat tidak dapat berbuat apa-apa
kecuali mengikat Jalal di katil dan menyuntiknya dengan ubat pelali
untuk menidurkannya.

"Kalau begitu kisahnya, saya cuba cara lain," kata saya.

Di samping ayat-ayat suci al-Quran, saya membacakan surah Yassin
untuknya. Namun apabila dibacakan saja ayat suci itu, Jalal menjerit
kepanasan. Tubuhnya menggeletik dan menggelepar kesakitan.

"Aduh panasnya! Emak, ampunkanlah saya emak! Jangan bawa saya ke
situ emak, panas. Jangan bawa saya ke situ. Saya tak mau, sakit,
sakit. Tolonglah saya emak, ampunkan saya, saya bersalah."

Jeritan Jalal itu meruntun hati saya. Apakah yang dimaksudkannya
dengan 'ke situ'? Kenapa Jalal tidak mahu dibawa 'ke situ' dan apa
yang dilihatnya di situ? Akibat tidak tertahan panas, tubuh Jalal
terpaksa dibogelkan. Tangan dan kakinya terus diikat ke katil.
Selepas puas mencuba tapi keadaan Jalal masih tidak berubah, saya
meminta diri untuk pulang. Satu ingatan saya tinggalkan kepada
mereka, "Jika Jalal masih hidup selepas zuhur ini, insya-Allah
nyawanya masih panjang. Kalau tidak..." Ketika itu lebih kurang
pukul 10 pagi.

Saya tinggalkan mereka, namun sedang saya memandu, telefon bimbit
saya berdering.

"Ustaz! Cepat ustaz, adik saya dah nazak," kata si abang.

Saya berpatah balik dan apabila sampai di katilnya, saya lihat Jalal
begitu tenat. Nyawanya seperti sudah di penghujungan. Keluarganya
semakin cemas sambil air mata tidak henti-henti mengalir. Saya
bacakan Surah al-Asr, Surah al-Falaq, Surah an-Naas serta asma ul
husna. Alhamdulillah, Jalal berhenti meraung dan menggelepar.
Keadaan senyap seketika. Masing-masing beristighfar dan membaca ayat-
ayat suci al-Quran. Terbayang kelegaan di wajah mereka. Tiba-tiba,
ketenangan itu dipecahkan sekali lagi oleh jeritan Jalal. Dia
mengerang sambil tubuhnya kejang menahan kesakitan, mata terjegil
seperti hendak terkeluar dan dalam satu detik yang serentak juga
najisnya terpancut keluar. Bertabur membasahi seluarnya. Bau najis
menusuk hidung kami. Maha suci Allah, keadaannya adalah seperti
sesuatu yang berat menghenyak perutnya yang mengakibatkan nyawa,
roh, najis, organ-organ dan segala-galanya yang ada di dalam tubuh
terhambur keluar secara serentak. Di bahagian atas, semuanya seperti
hendak terpancut keluar hingga mata Jalal tersembul sementara di
bahagian bawah, kakinya kaku dan najis berhambur memancut-mancut.
Cukup aib dan menyedihkan. Pakaian dan katil basah dengan air mata,
peluh serta najisnya. Selepas 'rentapan' itu, Jalal tidak bernafas
lagi. Degupan jantungnya berhenti dan dia pergi menghadap Allah SWT
untuk menerima balasan amalannya. Tamatlah riwayat seorang anak
derhaka.

Saya cuma mampu melihat dengan gementar sementara keluarga
Allahyarham menangis dan berpelukan sesama sendiri. Yang perempuan
terpaksa keluar kerana tidak sanggup melihat mayat adik mereka.
Demikianlah sakaratulmaut datang menjemput Jalal. Seperti yang
dijelaskan di dalam al-quran dan hadis, ia datang dengan menyentap,
merentap dan merenggut nyawa Jalal tanpa ada kasihan belas. Sudah
berpuluh-puluh tahun saya menguruskan jenazah dan melihat orang
menghadapi saat kematiannya, namun pengalaman menyaksikan
sakaratulmaut menjemput Jalal cukup memilukan hati saya.
Kesengsaraan yang ditanggung oleh Jalal sudah berakhir, namun
mayatnya meninggalkan keaiban yang amat sangat. Matanya terbonjol
seperti hendak terkeluar sementara giginya menyeringai. Dari kerut
wajahnya, jelas sekali Allahyarham baru sahaja menanggung kesakitan
dan azab yang amat pedih. Saya cuba pejamkan mata Allahyarham, namun
gagal. Kelopak mata tidak berupaya untuk menutup biji matanya yang
tersembul itu. Cukup mengerikan kerana hanya mata putih sahaja yang
kelihatan. Ikatan di kaki dan tangan Allahyarham dileraikan dan
tangannya dikiamkan. Kaki Allahyarham dirapatkan, namun sekali lagi
saya menyaksikan keaiban kaki Allahyarham tidak boleh dirapatkan
kerana duburnya terpancut keluar dan membonjol di celah
kelengkangnya. Saya menenangkan mereka supaya bersabar dan reda
dengan apa yang telah terjadi. Selesai membersihkan tubuh
Allahyarham, jenazah dibawa turun kerana keluarganya mahu
menguruskan jenazah tersebut di rumah mereka di salah sebuah taman
perumahan di sebuah negeri di pantai barat semenanjung. Rupa-rupanya
keaiban belum berakhir. Sebaik sahaja van yang membawa Allahyarham
keluar dari perkarangan hospital, tiba-tiba keempat-empat shock
absorbernya patah secara serentak. Van yang cuma membawa lima orang,
mayat yang badannya sederhana sahaja, dua orang abang dan kakaknya,
pemandu serta seorang pembantu, boleh patah shock absorbernya?
Kelindan van bergegas memanggil kami. Maha suci Allah, Tuhan yang
Maha Besar, apabila hendak dikeluarkan dari van, jenazah itu kami
rasakan teramat berat hingga terpaksa diangkat oleh kira-kira 15
orang. Selesai masalah itu, satu lagi masalah timbul - tidak ada van
atau kereta yang berani untuk mengangkat jenazah tersebut. Kebetulan
sebuah lori kosong yang mengangkat tanah, pasir ataupun kelapa sawit
lalu di tempat kejadian. Dengan lori itulah jenazah dibawa pulang ke
rumahnya. Apa yang membingungkan kami ialah walaupun mayat berkenaan
terlalu berat, tapi kayu penusungnya tidak pula patah. Lori bertolak
ke rumah Allahyarham sementara saya pula memandu pulang ke rumah.
Saya dimaklumkan bahawa Allahyarham dikebumikan

di sebelah kubur ibunya. Namun diceritakan juga kepada saya bahawa
tanah yang ditambun ke atas kuburnya tidak mencukupi. Untuk
mengelakkan kubur Allahyarham berlubang, tanah lain terpaksa diambil
dan ditambur ke atasnya.

Tiga hari kemudian, saya menerima panggilan telefon daripada
keluarga Allahyarham.

"Ustaz, saya nak minta pertolongan dan pandangan daripada ustaz."

"Apa masalahnya itu?" tanya saya.

"Kubur adik saya berlubang ustaz."

Masya-Allah, demikian sekali keaiban yang Allah tunjukkan kepada
anak yang derhaka kepada ibunya. Menurut abang Allahyarham,
kewujudan lubang itu disedari sehari selepas Allahyarham
dikebumikan. Lubang tersebut bermula dari bahagian tengah kubur
hinggalah mencecah kepada papan yang menutup liang lahad. Tambah
abang Allahyarham lagi, mereka mengambusnya dengan tanah, namun
keesokan harinya kubur tersebut berlubang semula.

"Begini sajalah, cuba masukkan sekali kayu atau papan ke dalam
lubang tersebut, insya-Allah, tak berlubang lagi," kata saya.

Namun keesokan harinya sekali lagi abang Allahyarham menghubungi
saya memberitahu bahawa kubur berkenaan berlubang semula. Apa yang
membingungkannya, tanah di kubur arwah ibunya langsung tidak
berubah, masih tetap membusut walaupun sudah lebih dua minggu
dikebumikan. Bukan itu sahaja, katanya, pokok yang ditanam di kubur
ibunya juga hidup segar sedangkan pokok yang ditanam di kubur
adiknya mati kelayuan. Pada hari kelima, saya menghubungi abang
Allahyarham.

"Begini sajalah," kata saya. "Mulai malam ini buatlah majlis Yassin
dan tahlil. Panggil 20 orang dan setiap seorang baca Surah Yassin
sebanyak 2 kali. Apabila selesai bacaan Yassin, minta imam bacakan
doa supaya diampunkan dosa Allahyarham kepada ibunya. Baca dalam
bahasa Melayu dan ulang doa itu sebanyak tujuh kali."

Seperti yang saya nasihatkan, pada malam berkenaan mereka mengadakan
majlis itu. Namun saya diberitahu, imam yang membaca doa tersebut
menggigil ketakutan. Alhamdulillah, pada hari ketujuh, kubur
berkenaan tidak lagi berlubang. Peristiwa ini sudah berlaku empat
tahun lepas namun masih terbayang-bayang di mata saya. Setiap kali
tibanya hari raya aidilfitri, setiap kali itulah peristiwa tersebut
menjelma dalam ingatan kerana ia terjadi cuma beberapa hari selepas
kita berhari raya. Sungguh menyentuh hati saya, ketika orang sedang
bergembira berhari raya, ketika itulah keluarga tersebut ditimpa
petaka, si ibu meninggal dunia dan anaknya yang derhaka diazab
hingga ke akhir hayatnya.

Kisah ini saya paparkan bukan untuk mengaibkan Allahyarham ataupun
keluarganya, tapi supaya kita dapat mengambilnya sebagai pedoman dan
iktibar. Doakanlah semoga dosa Allahyarham Jalal diampunkan Allah

No comments:

Post a Comment