Topic

ACV (1) Addin (265) agenda kristian (3) Agong (1) Akhirat (2) Akidah (5) Al-Quran (23) Al-Quran Digital Readpen (3) Amanah (8) Anak yatim (2) apple cider (1) april fool (1) Aurat (1) Bajet (1) Bajet 2014 (1) Berita (67) Bonus (1) Cerpen (2) Cinta (25) Coklatminda (1) cuka epal (1) Derma (6) derma palestine (1) Doa (8) Doa Akhir tahun (1) Doa awal tahun (1) Ebook jana RM (13) Elaun (1) Famili (49) free (4) free cash (2) free cek (1) Gaji (12) Gaji Agong (1) gaji baru DG41 (8) gaji baru guru (6) Gaji baru guru 2013 (1) gaji kakitangan awam 2015 gaji 2015 (1) Gaji MP (1) Gaji PM (1) Gaji Sultan (1) Gambar menarik (191) games (1) Gula Stevia (2) Gula stevia air zam-zam (2) guru (2) guru berkesan (1) guru oh guru (1) Hadith (27) Halal (14) Halloween (1) hari guru (1) Hari ibu (1) Hijrah (11) Hudud (2) Hukum (10) ilearn (1) ilearn ace (1) ilearn sasbadi (1) ilearnace (1) ilmu (6) Imam Mahdi (1) internet (1) IRM (1) Islam (1) isreal (1) Isu (302) jadual gaji 2015 (1) Jaga aurat (1) jam azan (1) Jenaka (65) Jom belajar (35) Jom melabur (10) Kesihatan (147) Kiamat (2) komputer (3) Kristianisasi (1) laksa sarawak (1) laksa sarawak hj Manan (1) Make money (55) MAS (1) MAS MH17 (1) MAS MH370 (1) Meaning of life (1) MH17 (1) MH370 (1) mindtech education (1) My Qalam (4) myqalam 4 kids (1) onexox (1) online survey (1) pa (1) PAK21 (1) palestine (1) Pasport Khulafak (3) PasportRasul (4) paste laksa (1) paste laksa sarawak (1) pembelajaran online (1) percuma (5) perlindungan takaful (6) Pilihanraya (2) Plan Medical card (1) Plan Ummah (1) PM (2) Politik (4) promosi (1) PRU 12 (1) PruBSN (6) prubsn takaful (1) Rasul (2) Rasulullah saw (3) Renungan (153) Rezeki (14) RM percuma (2) rumah rasul (1) Saham akhirat (1) sajak guru (1) sajak guru oh guru (1) sasbadi (1) sasbadi online (1) SAVE PALASTINE (5) Sedekah (2) Seminar buat RM (2) Sesat (1) siapalah kita (1) sifir gaji SPBA (7) Sifir gaji SPBA terkini (6) sifir gaji SSM (3) simkad (1) simkad onexox (1) simkad RM10 (1) simkad termurah (1) SPBA (6) SPBA 2012 (3) spba batal (3) SSM 2012 (2) SSM baru (2) Stevia (1) Sultan (1) sunnah (3) survey (1) survey online (2) Syiah (1) Taat ibu bapa (1) takaful (6) takwim (3) takwim 2014 (1) takwim 2015 (1) takwim 2016 (1) Takwim persekolahan 2015 (1) takwim persekolahan 2016 (1) telur tiruan (1) umat (1) Ustaz Haslin (2) valentine (2) web hosting (4) xox (1) zionis (1)

Total Pageviews

Oct 17, 2009

Kenali jenis hernia pada si kecil


UMBILICAL Hernia yang muncul di kawasan pusat harus dirawati segera.

BERMACAM-MACAM jenis penyakit boleh terjadi walaupun pada bayi yang masih kecil dan belum mengerti apa-apa. Semuanya adalah ketentuan daripada Yang Maha Esa untuk melihat sejauh mana ketabahan, kesabaran dan usaha yang dilakukan oleh ibu dan bapa berikhtiar untuk mengubati penyakit tersebut.

Salah satu jenis penyakit yang kerap dialami oleh kebanyakan bayi ialah hernia.

Pakar Bedah Am, Pusat Perubatan Kelana Jaya (KJMC), Dr. Nanda Kumar Rajendram berkata, hernia ialah satu benjolan tidak normal bagi organ dalam melalui pembukaan normal atau tidak normal.

Jelasnya, faktor-faktor yang menyebabkan hernia ialah kelemahan pada dinding di dalam perut seperti yang berlaku pada pesakit obes .

Tambahnya, terdapat pelbagai jenis hernia yang perlu diketahui oleh ibu bapa supaya mereka boleh mengenalpasti rawatan yang bersesuaian untuk anak mereka.

"Secara umum terdapat dua jenis hernia iaitu dalaman (internal) dan luaran (external). Internal bermaksud hernia yang berada di dalam tubuh dan tidak boleh dilihat secara mata kasar.

Contoh bagi hernia jenis ini ialah diafragmatic hernia yang terjadi apabila terdapatnya celah di diafragmatik (otot pemisah antara bahagian perut dengan dada). Ini berlaku kerana pembentukan diafragma yang tidak sempurna.

"Apabila hernia ini terjadi kepada bayi, doktor boleh mengesannya apabila melihat kesan yang amat ketara pada pernafasan selepas lahir," jelasnya ketika ditemui di kliniknya di Kelana Jaya, Selangor.

Sementara, external lebih mudah dikesan kerana dapat dilihat dari luar. Jenis yang sering ditemui ialah hernia inquinal yang muncul di lipatan paha dan umbilical hernia yang muncul di kawasan pusat. Bayi umumnya mengalami external hernia yang boleh dilihat dengan mata kasar.

Hernia umbilical berlaku apabila kandungan isi usus membentuk satu bonjolan di kawasan pusat di mana ada kelemahan sokongan di dinding perut.

Biasanya penyakit ini menyerang bayi baru lahir. Ia disebabkan oleh salur darah Umbilical yang membekal makanan untuk fetus membesar di dalam rahim tertutup dan tidak sempurna.

"Kadar Hernia Umbilical pada bayi baru lahir adalah sebanyak 20 peratus dan pada kebiasaannya tidak terbabit dengan penyakit lain. Jika bayi pra-matang, risikonya lebih tinggi. Hernia jenis ini biasanya kelihatan seperti bonjolan kecil pada bawah kulit pusat yang tertonjol keluar apabila perut bayi ditekan atau ketika bayi menangis. Ia bergantung pada saiz, ada sekecil 1 cm dan ada yang melebihi 5 cm.

"Jika bayi terlalu kecil, kita tunggu sehingga umurnya mencecah tiga hingga empat tahun untuk buat pembedahan. Dalam pada itu, ibu bapa perlu memberi perhatian yang lebih lagi kepada bayi mereka supaya bayi tidak selalu menangis atau sukar membuang air besar kerana kedua aktiviti seperti menangis dan meneran hanya akan memberi lebih tekanan kepada hernia tersebut," jelasnya.

Menurut Dr. Nanda, hernia bersaiz kecil berukuran lebih kurang 1 sentimeter (cm) pada bayi biasanya akan tertutup sendiri tanpa perlu rawatan pada usia tidak lebih empat tahun.

Hernia jenis Umbilical, menurut Dr. Nanda, kebiasaannya tidak mendatangkan masalah atau kesakitan tetapi kadangkala ia boleh menyebabkan kesakitan, terutama jika saiznya besar.

Risiko hernia dan rawatannya

Menurut Dr. Nanda, ada kalanya usus yang tersumbat di dalam rongga boleh mengalami kereputan apabila bekalan darah berkurangan dan tiada bekalan oksigen. Apabila ia terjadi, ia boleh membahayakan pesakit.

"Terdapat dua kaedah pembedahan untuk merawat hernia. Untuk bersaiz kecil di bawah 5 cm, torehan kecil dibuat di bawah pusat manakala kawasan hernia dibuang dan ditutup dengan beberapa jahitan benang yang tidak reput.

"Bagi hernia bersaiz besar, jaringan diperlukan dan ia akan diletak di bawah kawasan lubang hernia sebelum ditutup dengan jahitan. Pesakit dibius keseluruhan dan proses pemulihan berlaku dengan cepat, membolehkan melakukan aktiviti normal selepas dua minggu.

"Selain pembedahan konvensional, kini terdapat terapi yang tidak invasif tanpa memerlukan torehan yang besar iaitu menggunakan teknik laparoskopik. Sebanyak tiga torehan kecil sepanjang antara 5 hingga 10 mm dilakukan.

"Rawatan ini memerlukan kepakaran yang amat tinggi bagi memungkinkan penyembuhan yang lebih cepat. Paling penting, risiko hernia berulang adalah amat rendah menggunakan pembedahan laparoskopik berbanding pembedahan konvensional.

Kelebihan pembedahan laparoskopik ialah pesakit mengalami kesakitan yang amat kurang dan risiko jangkitan kuman juga rendah,'' katanya dengan teliti.

Beliau turut menasihatkan supaya tidak mengurut hernia kerana ia sangat berbahaya. Tekanan ke atas hernia boleh menyebabkan organ-organ berkenaan pecah dan berlaku jangkitan kuman dan membawa maut," ujarnya.

No comments:

Post a Comment