Topic

ACV (1) Addin (265) agenda kristian (3) Agong (1) Akhirat (2) Akidah (5) Al-Quran (23) Al-Quran Digital Readpen (3) Amanah (8) Anak yatim (2) apple cider (1) april fool (1) Aurat (1) Bajet (1) Bajet 2014 (1) Berita (67) Bonus (1) Cerpen (2) Cinta (25) Coklatminda (1) cuka epal (1) Derma (6) derma palestine (1) Doa (8) Doa Akhir tahun (1) Doa awal tahun (1) Ebook jana RM (13) Elaun (1) Famili (49) free (4) free cash (2) free cek (1) Gaji (12) Gaji Agong (1) gaji baru DG41 (8) gaji baru guru (6) Gaji baru guru 2013 (1) gaji kakitangan awam 2015 gaji 2015 (1) Gaji MP (1) Gaji PM (1) Gaji Sultan (1) Gambar menarik (191) games (1) Gula Stevia (2) Gula stevia air zam-zam (2) guru (2) guru berkesan (1) guru oh guru (1) Hadith (27) Halal (14) Halloween (1) hari guru (1) Hari ibu (1) Hijrah (11) Hudud (2) Hukum (10) ilmu (6) Imam Mahdi (1) internet (1) IRM (1) Islam (1) isreal (1) Isu (302) jadual gaji 2015 (1) Jaga aurat (1) jam azan (1) Jenaka (65) Jom belajar (35) Jom melabur (10) Kesihatan (147) Kiamat (2) komputer (3) Kristianisasi (1) laksa sarawak (1) laksa sarawak hj Manan (1) Make money (55) MAS (1) MAS MH17 (1) MAS MH370 (1) Meaning of life (1) MH17 (1) MH370 (1) My Qalam (4) myqalam 4 kids (1) onexox (1) online survey (1) pa (1) palestine (1) Pasport Khulafak (3) PasportRasul (4) paste laksa (1) paste laksa sarawak (1) percuma (5) perlindungan takaful (6) Pilihanraya (2) Plan Medical card (1) Plan Ummah (1) PM (2) Politik (4) promosi (1) PRU 12 (1) PruBSN (6) prubsn takaful (1) Rasul (2) Rasulullah saw (3) Renungan (153) Rezeki (14) RM percuma (2) rumah rasul (1) Saham akhirat (1) sajak guru (1) sajak guru oh guru (1) SAVE PALASTINE (5) Sedekah (2) Seminar buat RM (2) Sesat (1) siapalah kita (1) sifir gaji SPBA (7) Sifir gaji SPBA terkini (6) sifir gaji SSM (3) simkad (1) simkad onexox (1) simkad RM10 (1) simkad termurah (1) SPBA (6) SPBA 2012 (3) spba batal (3) SSM 2012 (2) SSM baru (2) Stevia (1) Sultan (1) sunnah (3) survey (1) survey online (2) Syiah (1) Taat ibu bapa (1) takaful (6) takwim (3) takwim 2014 (1) takwim 2015 (1) takwim 2016 (1) Takwim persekolahan 2015 (1) takwim persekolahan 2016 (1) telur tiruan (1) umat (1) Ustaz Haslin (2) valentine (2) web hosting (4) xox (1) zionis (1)

Total Pageviews

Jul 7, 2009

SENYUM.....

1. LAWAK NYE
Ketika dalam makmal biologi, Ali dimarahi oleh Cikgu Mat yang memang terkenal kerana suka melawak.

Cikgu:Kamu tahu kan, semua murid mesti membawa katak untuk amali. Tapi kenapa kamu bawa kodok ?
Ali:Tapi cikgu, ini kan katak, bukannya kodok Jawab Ali.
Cikgu:Itu saya tak mahu tahu. Sekarang kamu keluar. Jangan masuk makmal saya sebelum kamu membawa katak.

Dengan longlai Ali menuju keluar makmal. Di pintu pagar, Ali terserempak dengan Azwan, rakan sekelasnya yang kebetulan terlambat.

Azwan:Kenapa? Ali:Saya diusir keluar dari makmal kerana cikgu kata saya membawa kodok jawab Ali sambil menunjukkan kodoknya.
Azwan:La. ini katak lah, bukan kodok. Tak apa, biar saya yang bercakap dengan Cikgu Mat.

Ketika mereka sampai di depan makmal, belum sempat Azwan hendak bercakap sepatah katapun, Cikgu Mat sudah menengking.

Cikgu:Ali, kamu ni mengapa? Tadi kamu bawa kodok, sekarang kamu bawa monyet pulak.


2.BURUNG
seorang pelanggan memasuki kedai burung dan berhajat untuk memiliki seekor burung kakak tua.

pelanggan: cik, disini ada tak jual burung kakak tua?
tuan kedai: sudah tentu encik.(sambil tunjuk kearah hujung kedai).
pelanggan: erm.bagaimana pula dengan harganya?
tuan kedai: hujung yang sebelah kiri itu harganya RM1,000.
pelanggan: kenapa sebegitu mahal???
tuan kedai: owh, burung itu mampu berkata-kata dan tahu menggunakan komputer.
pelanggan: wah.hebat skali.bagaimana dengan yang tengah tu?
tuan kedai: yang itu harganya RM 1500.
pelanggan:???
tuan kedai: burung itu mampu berkata-kata dalam 5 bahasa dan juga boleh menggodam serta boleh repair komputer.
pelanggan: sungguh menakjubkan.yang akhir itu?
tuan kedai: harganya RM2500.
pelanggan: lagi mahal?? adakah ia mampu buat lebih dari ape yang dua ekor tadi lakukan?
tuan kedai: erm.saya tidak pernah nampak ia berbuat ape-ape pun.tapi kedua-dua burung tersebut panggil ia BOSS.
pelanggan:?????????


3. MAKAN MALAM
Seorang ayah dan anak dari golongan suku kanibal sedang berburu untuk mendapatkan daging manusia. Buruan mereka kali ini untuk santapan malam. Tidak lama kemudian muncul seorang lelaki tua yang kurus.

Anak: Tengok Pak!! Adak mangsa!
Ayah: Jangan! Lihat saja tubuhnya, tak adak isi, tentu tak cukup untuk kitak. Lagikpun tentu adak penyakit.

Tidak lama selepas itu, muncullah pula seorang lelaki gemuk.

Anak: Wah, itu rezekik kitak Pak, tahan untuk duak hari !
Ayah: Jangan! kitak boleh mati kenak serangan sakit jantung kalau makan daging diak yang banyak lemak. Tunggu saja yang lain.

Sekian lama menunggu hari pun dah hampir senja, tiba-tiba muncul seorang gadis yang sangat cantik dan seksi giler kat tempat mereka menunggu mangsa.

Anak: Uiih!!! Pak yang kalik ini bagus Pak, tentu isik diak lazat. Ayuk kitak makan, lapar nih.
Ayah: Jangan! Kitak tak akan makan perempuan inik.
Anak: Kenapa Pak?
Ayah: Sebab kitak akan bawak diak balik rumah dalam keadaan hidup, untuk santapan malam inik.kejap lagi kitak makan saja ibuk mu dulu sebagai makanan hari inik.


4. HIDANGAN UNTUK SUAMI
Suatu pagi ketika seorang suami hendak berangkat ke tempat kerjanya.

Suami : "Ema.. abang pergi dulu ya"
Isteri : "Abang tak sarapan dulu?"
Suami : "Tidak.. abang nak cepat nie!"

Lalu si suami mencium bibir isterinya dengan mesra dan berkata "inilah sarapan pagi abang"Tengaharinya.si suami pulang kerumah.

Isteri : " Ada apa abang balik kerumah tengahari ni?"
Suami : " Ada sesuatu yang tertinggal"
Isteri : Marilah makan tengahari dulu"
Suami : "Tak pe lah.. abang nak cepat nie"

Lalu dengan mesranya si suami menghampiri isterinya dan mencium "dadanya" sambil berkata "inilah makan tengahari abang!"Petangnya.ketika si suami pulang dari kerja dia terkejut melihat sikap isterinya yang duduk tanpa pakaian diatas periuk nasi yang panas membara.lalu bertanya.

Suami : "Awak sedang buat apa tu?"
Isteri : "Panaskan makanan malam untuk abang!"


5.OH KAKAK TUA
Ada seekor burung kakak tua yang sangat cerdik dan mempunyai pandangan mata yang sangat tajam sehingga boleh menembusi apa-apa halangan yang menutup matanya (Transparent le tu)
Setiap pagi burung ini akan bertenggek di dalam sangkarnya yang tergantung di tingkap.

Rumah tuan punye burung ni terletak di antara sekolah rendah dan kuaters guru.Setiap pagi ada 3 orang cikgu melintas di hadapan rumah tuan punye burung ni dari sekolah ke kuaters guru, oleh itu hari-hari lah burung ni perhati 3 orang cikgu yang bertutup litup tuh ke hulu ke hilir.ke hulu, ke hilir.

Setiap hari burung ni tengok cikgu-cikgu tu atas bawah, atas bawah.Bila dia boring dia menyanyi-nyanyi.tak pun, dia akan baca skrip cerita sembilu 2.lama-lama makin boring pulak. so dia ternampak le si cikgu-cikgu tu berderet jalan slow-slow nak pergi ke sekolah.Burung ni pun kuyu-kuyukan mata dia.then tonyoh tonyoh sikit mata dia.dah tu dia kibas-kibas kan kepak dia.pas tu dia jerit kuat-kuat."BELANG!! PUTIH!! BIRU!!!"Cikgu-cikgu tadi sama-sama menoleh ke arah burung tu dan pandang ke depan semula. Mereka jalan cepat-cepat.

Sampai di sekolah mereka cuma saling pandang memandang.Keesokan harinya cikgu-cikgu tu pun macam biasa lalu depan burung tu lagi. Bila balik ke rumah kuaters guru, burung tu buat dek je... bila time cikgu ni nak ke sekolah, burung tu jerit lagi."PUTIH!!! BUNGA-BUNGA! !! PINK!!!"Cikgu-cikgu tu terkejut dog.dan berjalan cepat-cepat lagi.sampai di sekolah depa pun tanya sesama depa.
cikgu pertama : camna burung kakak tua tu tau warna sepender yang kita pakai?"
Cikgu kedua : Tak tau pulak.ahli sihir ke apa ntah.
Cikgu ketiga : Alah kebetulan je agaknyer.tak pe, kita tengok besok pulak camana.

Keesokan hari nya macam biasa.pagi-pagi cikgu-cikgu tu lalu depan rumah burung tu.burung tengah bersenam memusing-musingkan kepaknya 360 darjah."Iyah! iyah! lapan lapan lagi.satu.dua." dan seterusnya.Bila time cikgu ni nak ke sekolah, lalu lagi depan burung.Burung pun tengok.dia jerit lagi.KELABU!! HIJAU!! PURPLE!!"Cikgu-cikgu berlari-lari anak tanpa menoleh ke kiri dan ke kanan. Setiba di sekolah guru mereka berbicara lagi.

Cikgu pertama : Memang betul apa yang burung tu cakap.heh, apa nak buat hah?".
Cikgu kedua : Kita mesti buat something untuk uji burung tu".
Cikgu ketiga : Aku tau.apa kata esok kita semua pakai color hitam".
"Okey...Set! !!!!" balas depa.

Keesokan harinya.sama juga.bila time ke sekolah, burung tu jerit lagi.HITAM!!HITAM! !!HITAM!! !!"Cikgu-cikgu tu berlari anak lagi.di sekolah mereka berbincang.

Cikgu pertama : Nampak nya burung tu mempunyai pandangan mata yang transparent.
Cikgu kedua : Atau pun dia cuma boleh kenal warna?
Cikgu ketiga : Betul tu, mungkin dia dah di latih untuk meneka warna, tapi tidak dilatih untuk meneka bentuk. Kengkawan, apa kata esok kita jangan pakai sepender langsung.
"Orait!! Set!!" depa jawab.

Keesokan hari nya, lagi sekali macam biasa Di waktu pagi burung buat dek je.bila time cikgu-cikgu tu nak ke sekolah, burung tu tengok.ditenungnye lama-lama.cikgu-cikgu tu mula tersenyum dan jalan slow-slow.sambil toleh-toleh kat burung tu.burung tu tengok lagi.dia naik-naikkan mata macam Ziana Zain gitu.dah tu pusing belakang.dia tengok lagi dengan cara menonggeng.dah tu dia pandang ke depan balik.dia garu-garu kepala.dah tu usap-usap dagu.dia cekak pinggang.dah tu burung tu pegang dagu lagi.pastu dia senyum.dia jerit lagi kuat kali ni."LURUS!!! LURUS!! KERINTING!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! "Cikgu-cikgu ni terus lari sampai tak cukup tanah gamak nyer.


6. VIAGRA
Seorang wanita dalam usia awal 40an datang berjumpa doktor dengan wajah yang muram durja seraya berkata, 'suami saya begitu dingin sejak akhir-akhir ini.., saya perlukan pertolongan dari tuan'. 'kenapa puan tidak mencuba viagra ?, ia suatu penemuan hebat di abad ini!' ujar doktor tersebut. 'oh, please.. dia tak suka dengan ubatan dan pil rangsangan, dah puas saya memujuknya!' 'begini puan, puan boleh cuba tanpa disedarinya.. masukkan dalam minumannya.. dia takkan tahu sebab pil ini tiada perasa..' nasihat doktor itu lagi. 'ok,..saya akan cuba..' kata wanita tersebut sambil berlalu. keesokan harinya datang lagi wanita tersebut dengan muka yang merah padam berjumpa doktor tersebut sambil berkata 'sungguh memalukan!..sungguh memalukan!'. sambil terkejut doktor itu berkata '..kenapa, tak berkesankah?' 'oh tidak tuan doktor, kesannya amat semerta.. sambil minum petang semalam, saya ikut nasihat doktor.. setelah menghabiskan minuman, mukanya bertukar menjadi merah, terus menghumbankan semua isi meja ke lantai, merentap skirt saya dan mem..bla..bla..bla.. di atas meja makan itu juga !. ianya berlangsung hampir satu jam dan ini permainan yang paling hebat pernah saya rasa sejak 20 tahun lalu ..!'. 'habis.. apa masalahnya?' tanya doktor kehairanan. 'yelah.. mana saya nak letak muka dengan ibu, ayah, mertua, anak-anak dan pembantu rumah saya !!! kami sedang minum petang bersama-sama pada waktu kejadian!!.mendengar kata-kata tersebut,doktor itu terus pitam.


7. ALAHAI MENANTU
Mamat ini amatlah tergila-gilakan Minah anak Pak Haji Dollah. Minah tersebut bolehlah tahan cunnya. Mamat ini pun tak kalah kacaknya. Ngorat punya ngorat, tersangkutlah dua hati ini. Pak Haji Dollah bukanlah jenis yang memilih sangat orangnya, tambahan pulak si Mamat ini pandai berlakon depan Pak Haji Dollah. Dia bukan main warak lagi, berkopiah di kepala.

Selepas ditetapkan hari kahwinnya, maka semuanya berjalan dengan lancar. Malam itu agak lewat sedikit keluarga Haji Dollah masuk tidur kerana sibuk berkemas rumah selepas kenduri siangnya. Pasangan Mamat dan Minah pun lewat jugalah masuk tidur. Agak terganggulah juga kemanisan malam pertamanya itu.

Selepas semuanya selesai barulah dia orang tidur. Ketika sedang nyenyak tidur, Pak Haji Dollah mengejutkan semua isi rumah untuk solat subuh. Semua isi rumah pun bangun dan si Mamat dan Minah pun bangun mandi dan bersiap untuk mendirikan solat subuh. Tapi dek kerana lewat bangun, maklumlah malam pertama, Si Mamat tak sempat bersolat jemaah dengan Pak Haji Dollah.

Walaupun telah dikejutkan awal oleh isterinya Minah, dia asyik berbaring dek kerana penat, membetulkan urat-urat yang lenguh semalam.

Maka, Pak Haji Dollah pun suruhlah menantunya itu solat sendirian ketika ahli keluarga lainnya sedang berwirid. Si Mamat pun qamat dan dirikanlah solat subuhnya. Selepas selesai solatnya dan memberi salam, Pak Haji Dollah pun menegur menantunya Si Mamat tadi,

Hai, Mat... kenapa solat subuh tiga rakaat? lantas Si Mamat jawab, Eh, ya ke tiga rakaat? Rasa-rasanya dah cukup empat rakaat tadi.

Mendengar kata-kata menantunya itu,Pak Haji Dollah terus pengsan.

No comments:

Post a Comment